Inhoud
Bij dit vak hou je je voornamelijk bezig met dyslexie. We bestuderen artikelen waarin pogingen worden gedaan te verklaren waar dyslexie nu precies vandaan komt. We gaan naar de praktische kant van dyslexie kijken: hoe verloopt het proces van leren lezen en schrijven voor een dyslectisch kind?
Daarnaast gaan we zelf onderzoek doen, door stukjes geschreven tekst van een dyslectisch kind te analyseren en door zelf een screening voor dyslexie bij iemand af te nemen. Uiteindelijk duiken we in de begeleiding van dyslectische kinderen. Van welke aanpak is gebleken dat het echt nuttig is voor dyslectische kinderen en welke behandelmethoden zijn gebaseerd op aannames waar eigenlijk helemaal geen wetenschappelijke evidentie voor is?
Docent
Dr. P.H.F. (Petra) Bos
Periode en studielast
Dit vak wordt gegeven in de periode februari-maart (periode 4). De studielast van dit vak is 3 studiepunten. Dit betekent dat van jou een tijdsinvestering van ongeveer 3×28 uur wordt gevraagd. Dat is 84 uur, verdeeld over 8 weken.
Materiaal
Vellutino, F.R., J.M. Fletcher, M.J. Snowling & D.M. Scanlon (2004). Specific reading disability (dyslexia): what have we learned in the past four decades? Journal of Child Psychology and Psychiatry 45:1, 2-40.
Aanvullende artikelen worden bekend gemaakt aan het begin van de cursus.
Toetsing
Gedurende de cursus maak je opdrachten, waarvoor je een cijfer krijgt. Het gemiddelde daarvan telt voor 20% mee voor je eindcijfer. Dit vak wordt afgesloten met een tentamen aan het eind van periode 4, dat voor 80% meetelt voor je eindcijfer.
Doelgroep
Dit vak is voor studenten die na de premaster de masterspecialisatie TTW-Taalstoornissen willen gaan doen.
Voor meer informatie, klik op deze link naar de elektronische studiegids. Klik op ‘zoek vak’ en voer dan ‘Dyslexia’ in (zonder de ‘pmc’ want de pmc-vakken staan niet standaard in de studiegids).